Directioneaza 2%

Directioneaza 2% catre asociatia Habitat pentru Umanitate Beius

Statul a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita „2%”. Astfel, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate nonprofit cum este si Asociatia Habitat pentru Umanitate Beius. Procedura este enuntata in art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si este detaliata in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2017/2005. Se poate spune ca „2%” este o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sectorul non-profit. Practic, cetateanul dicteaza statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

CE NU ESTE „2%” ?

Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie, ci este o parte a bugetului de stat, o fractiune din impozitul pe care fiecare salariat il plateste statului in fiecare an. Diferenta este ca de acum poti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma, avind posibilitatea sa o directionezi catre o asociatie pe care vrei tu vrei sa o sprijini.

Directionand 2% din impozitul vostru catre Habitat pentru Umanitate Beius, veti demonstra ca apreciati munca si eforturile noastre si ca ne acordati incredere pe viitor.

CUM SA PROCEDEZ  ?

Este foarte simplu. Poti descarca formularul din josul paginii, sau daca ai deja un formular in alb noteaza datele de identificare de mai jos:

Denumire entitate non-profit: Habitat pentru Umanitate Beius

Cod de identificare fiscala al entitatii non-profit: RO8894178

Cont bancar: RO53 RNCB0034 0218 0248 0001

Fisa trebuie apoi semnata si depusa personal sau transmisa prin posta la institutia financiara din localitatea de domiciliu. Clik aici pentru lista cu adrese oferita de ANAF!

Asta e tot!

Multumim frumos!

Daca anul trecut ai avut venituri DE LA UN SINGUR LOC DE MUNCA – salariu:
Completeaza Cererea 230, „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual”.
Descarca cererea de la adresa de pe site-ul Ministerului Finantelor. La sectiunea II, foloseste datele asociatiei noastre, Habitat pentru Umanitate Beius (vezi mai sus). La mentiunea „Suma” nu este necesara completarea, calculul va fi facut automat de catre Administratia Financiara.

Daca anul trecut ai avut venituri DIN MAI MULTE SURSE:
Se utilizeaza Declaratia 200, „Declaratie speciala privind veniturile realizate” ce poate fi descarcata de pe site-ul Ministerului Finantelor

Pe langa completarea conform obligatiilor legale ce iti revin, completeaza capitolul III, „DESTINATIA SUMEI REPREZENTAND 2% DIN IMPOZITUL PE VENITUL ANUAL DATORAT”, punctul 2, „Sponsorizare entitate nonprofit” cu datele asociatiei Habitat pentru Umanitate Beius (vezi mai sus). La mentiunea „Suma” nu este necesara completarea, calculul va fi facut automat de Administratia Financiara.

Trimiterea / depunerea se face ca la punctul anterior.

Pare complicat si prea birocratic, ca orice procedura pusa in practica de statul nostru, dar este singura noastra sansa de a decide cheltuirea unei mici parti din banii nostri, a contribuabililor, pentru adapostirea unor familii nevoiase care locuiesc in conditii inumane. Acestia trebuie sa aiba o viata decenta, intr-o locuinta simpla si modesta dar sanatoasa.

In numele acestor familii care nu au nici o alta speranta, va multumim!

Puteti descarca cererea 230, chiar AICI:

pdf cererea 230 (pentru venituri de la un singur loc de munca)

Top